Gezinnen voor elkaar
“Soms heb je als gezin, door omstandigheden, even wat steun van anderen nodig. En omgekeerd willen andere gezinnen deze steun graag bieden. Een ander gezin kan even met je meedenken en/of wat dingen tijdelijk uit handen nemen, door bijvoorbeeld een middag een kind op te vangen in het eigen gezin. Waardoor je er vervolgens weer tegenaan kan. Wij willen deze gezinnen graag met elkaar in contact brengen. Aanmelden kan via de contactpersoon.
Een steunouder helpt andere ouders, door hun kind één of twee keer per week op te vangen.
Kinderen grootbrengen is een hele klus. Zeker als je (tijdelijk) niet de aandacht aan ze kunt geven die je wilt. Bijvoorbeeld bij ziekte, echtscheiding of psychische problemen. Niet iedereen kan in zo’n terugvallen op familie of kennissen. In Beuningen bieden steunouders een gastvrij huis aan een kind. Steunouders zijn volwassenen die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen gezinsleven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Gewoon, door leuke dingen te doen: spelletjes, knutselen, wandelen, samen sporten, de stad in. Daarmee krijgen ouders van deze kinderen de ruimte om op adem te komen.
VOORBEELDEN:
• Shelley is 16 jaar en is sinds het overlijden van haar moeder in een gat gevallen en mist het om meiden dingen te doen. Een keer in de week gaat ze naar Magda, een alleenstaande vrouw die houdt van wandelen, meidendingen doen zoals maskertjes en nagels lakken of gewoon samen een romantische film kijken.
• Mandy is 13 jaar en woont samen met haar moeder. Ze doen weinig activiteiten zonder elkaar, maar sinds Mandy een dag in het weekend naar het gezin van Annemarie en Fred gaat geniet Mandy van het spelen met de kinderen van 10 en 12 jaar. Haar moeder heeft even tijd voor haarzelf en gaat dan lekker sporten
Begeleiding
Voordat je als steunouder begint is er een kennismakingstraject. Tijdens het hele traject blijft een coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen. De coördinator matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat steun- en vraagouder goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom is er altijd eerst een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien. Er is ook de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen met andere steunouders..