Bekijk alle projecten in "NIJMEGEN"

Buddyzorg

Organisatie
Sterker sociaal werk
Soort project
Buddy
Tijdsbesteding in uren per week
3
Gemeente
NIJMEGEN
Leeftijd doelgroep
Jongeren
Volwassen

Je komt in aanmerking voor Buddyzorg als je een ernstige chronische of levensbedreigende ziekte hebt. En als je behoefte hebt aan aandacht voor wat de ziekte voor je betekent en/of behoefte aan steun bij de verwerking van. Daarnaast is het belangrijk dat je afspraken kunt maken over het doel en de inhoud van de buddyzorg.
Als je een buddy aan wilt vragen, kun je contact met ons opnemen. Een familielid, een arts of een hulpverlener kan dat ook voor jou doen. Na de aanvraag volgt een gesprek tussen jou en de coördinator van buddyzorg. Hierin wordt duidelijk aan welke hulp je behoefte hebt. De coördinator gaat op zoek naar de buddy die bij jou past.

Als buddy ben je een aanvulling op de professionele zorg. Een huisarts of verpleegkundige heeft vaak geen tijd om uitgebreid te luisteren naar de gedachten van de cliënt en ze gaan zeker geen middagje met de cliënt de stad in. Maar iemand die ernstig ziek is heeft naast de professionele zorg ook behoefte aan deze vormen van zorg. Als dat ontbreekt en er daarvoor geen naasten beschikbaar zijn, help je je cliënt met dingen die hij of zij anders aan familie of vrienden zou vragen. Het gaat dan om samen te praten, maar ook door samen leuke dingen te doen en praktische hulp te bieden. Daarmee geef je je cliënt een houvast. Samen iets doen, kan een opstapje zijn om echt met je cliënt in contact te komen en samen te kijken naar hoe het verder moet..

Omschrijving activiteit
Buddyzorg Nijmegen ondersteunt mensen die door een ernstige chronische of levensbedreigende ziekte problemen ondervinden in het dagelijkse leven. Deze problemen hebben meestal betrekking op verliesverwerking, zingeving, isolement en eenzaamheid. Een ernstige ziekte heeft vaak grote gevolgen voor iemands leven. Het werk, de hobby’s en het sociale leven, alles lijdt onder de ziekte. Daarnaast zijn er vragen en emoties, zoals angst, boosheid en verdriet. Soms kunnen mensen deze emoties met bijna niemand delen. Ze ervaren onbegrip of ze vinden het moeilijk hun gevoelens te delen met iemand uit de directe familie-of vriendenkring. Dan kan buddyzorg een uitkomst zijn. Buddyzorg helpt mensen de kwaliteit van hun leven te verhogen en hun zelfredzaamheid te vergroten. De manier waarop dat gebeurt verschilt per cliënt. De vragen en wensen en mogelijkheden van de cliënt vormen altijd het uitgangspunt van de in te zetten buddyzorg. Deze worden besproken in het uitgebreide intakegesprek. Er wordt veel zorg besteed aan het maken van een juiste koppeling tussen buddy en cliënt. De buddy spreekt de cliënt zoveel mogelijk aan op zijn of haar eigen kracht. Buddyzorg vindt plaats in de vorm van gesprekken, een luisterend oor, ontspanning en (in beperkte mate) praktische hulp.

Ik wil een maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.