Bekijk alle projecten in "BARNEVELD"

Maatjesproject Dementie

Organisatie
Stichting Welzijn Barneveld
Soort project
Maatjes
Tijdsbesteding in uren per week
1
Gemeente
BARNEVELD
Leeftijd doelgroep
Volwassen
Ouderen

Steeds meer mensen krijgen in hun leven te maken met dementie. Na de diagnose verwijst de huisarts u naar een professionele begeleider: een casemanager dementie. Deze casemanager geeft u en uw naaste advies over het omgaan met de dementie. Eveneens overlegt zij met u wat er gewenst en nodig is om zolang mogelijk zelfstandig en met plezier thuis te kunnen blijven wonen. Dat kan, naaste medische zorg, ook een regelmatig bezoek zijn van een maatje die met u dingen gaat ondernemen, een spelletje doet, gaat wandelen of gewoon een kopje koffie met u drinkt. Als u daar behoefte aan heeft, dan kunnen wij voor u op zoek gaan naar een passend Maatje. Uw casemanager kan hiervoor contact met ons opnemen.

Wil je iets betekenen voor een ander? Het verschil maken? Mensen ontmoeten die je anders niet had leren kennen? Dan is het Maatjesproject dementie wat voor jou! We koppelen een vrijwilliger aan een persoon die (beginnende) dementie heeft en nog zelfstandig woont. Door wekelijks of tweewekelijks af te spreken kunnen jullie een band opbouwen. Tijdens jullie afspraken kunnen jullie activiteiten doen die jullie beiden leuk vinden. Dat kan variëren van wandelen, fietsen, een spelletje doen, een museum bezoeken, of lekker op een terras een kopje koffie drinken. Als Maatje dementie hoef je geen deskundige te zijn of te worden, het gaat juist om enthousiasme en belangstelling. Je kunt een hele waardevolle aanvulling zijn voor de persoon met dementie en de mantelzorgers die betrokken zijn.

Omschrijving activiteit
In het project Maatjes dementie worden een vrijwilliger en een deelnemer met dementie aan elkaar gekoppeld. Zij worden maatjes van elkaar.

Mensen met dementie gaan activiteiten soms uit de weg. Ze willen bijvoorbeeld graag op een terras zitten, een stukje fietsen, een evenement bezoeken, of gezellig met iemand kletsen. Uit angst om dingen te vergeten of gedesoriënteerd te raken doen zij dit niet meer. Een maatje dementie kan hierbij helpen. Een maatje biedt aandacht en plezier aan de persoon met dementie op een manier die beiden leuk vinden. Het doel is om een goed contact op te bouwen tussen de vrijwilliger en de deelnemer. Dit kan door samen te praten, activiteiten te ondernemen, een spelletje te doen, enzovoort. Ook voor betrokken mantelzorgers kan het een fijne aanvulling zijn wanneer er een maatje dementie komt. De mantelzorger kan even wat voor zichzelf doen en even weg gaan uit de situatie. Een maatje dementie komt meestal eens in de twee weken een aantal uur op bezoek. De vrijwilliger, het maatje en de mantelzorgers overleggen samen op welk moment dit is.

Het is belangrijk dat het contact voor beide maatjes goed is. We streven er dan ook naar om mensen aan elkaar te koppelen die goed bij elkaar passen. Zo hebben beide maatjes er plezier van!

Ik wil een maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.