Begeleiding bij geldzorgen van inwoners Maassluis
Vrijwilligers van Stichting BOOM Maassluis begeleiden bij geldzorgen maar nemen niet het werk over van de professionele instanties en geven geen geld. Doel is hulpvragers zoveel mogelijk zelfredzaam te laten zijn bij financieel beheer. Echter zo nodig worden hulpvragers toegeleid tot gemeentelijke schuldhulpverlening en/of budgetbeheerders/beschermend bewindvoerders.
immers voor succesvolle intake bij dergelijke instanties wordt vaak de eis gesteld dat de administratie op orde is.Gedurende de tijd dat een dergelijke instantie is ingeschakeld zijn de werkzaamheden van een maatje in principe beperkt tot mentale begeleiding en begeleiding bij communicatie met instanties.
Met een luisterend oor, inlevingsvermogen, een eerlijke en open houding kan een Maatje enorm veel betekenen voor een hulpvrager met geldzorgen. Deze steun is van onschatbare waarde en daarnaast kan een maatje praktische begeleiding bieden door orde te laten scheppen in de soms administratieve chaos.
Een maatje kan ook heel nuttig zijn bij het preventief voorkomen van geldzorgen.
Nieuwe Maatjes krijgen een driedaagse training over persoonlijkheid, portemonnee en praktijk, zodat ze goed toegerust aan hun taak kunnen beginnen. Vervolgens krijgt een maatje een certificaat als SchuldHulpMaatje. Ook komen jaarlijks meerdere e-learning modules beschikbaar voor bijscholing.
Veel meer informatie kan worden verstrekt door de coördinator..
Door tijdige individuele begeleiding van inwoners thuis bij financieel beheer wordt getracht dergelijk risico op schulden zoveel mogelijk te verkleinen.
Daarnaast worden hulpvragers, die gemeentelijke schuldhulpverlening en/of beroepsmatig budgetbeheer nodig hebben, gratis begeleid naar een succesvolle inschakeling van betrokken instanties.
Mentale begeleiding tijdens een meerjarig schuldhulptraject alsmede nazorg na afloop van zo'n traject behoren tot de gratis activiteiten.
Meerdere hulpvragers kunnen aan een maatje gekoppeld worden.