Bekijk alle projecten in "AMERSFOORT"

Homies Steungezin

Organisatie
Stichting Present Amersfoort
Soort project
Maatjes
Buddy
Overig
Tijdsbesteding in uren per week
2
Gemeente
AMERSFOORT
Leeftijd doelgroep
Kinderen
Jongeren
Volwassen

Homies willen er voor je zijn. Niet als hulpverlener of om taken van je over te nemen, maar juist om gewoon vriendschappelijk samen op te trekken! Omdat zij in deze periode weinig stress ervaren willen ze graag ruimte bieden aan een gezin of kinderen uit een gezin waar wel stress is of het minder soepel loopt, om wat voor reden dan ook. Misschien kunnen jouw kinderen een middag daar spelen, of schuift een van je kinderen regelmatig aan tafel bij de Homie. Maar net wat een Homie wil of kan én wat jouw gezin nodig heeft. We werken graag samen met betrokken hulpverleners, om het zo laagdrempelig mogelijk te maken voor vrijwilligersgezinnen om er voor jouw gezin ‘te kunnen zijn’. Hulpverleners kunnen gezinnen aanmelden. Als je jezelf wilt aanmelden, verkennen we samen met jou wie er nog meer betrokken zou kunnen zijn. .

Je hebt zelf een stabiele (gezins)situatie en merkt dat je dat wilt delen met anderen. Je gunt kinderen voor wie dat minder vanzelfsprekend is, een onvoorwaardelijk vangnet. Wij ondersteunen je graag om je op een verantwoorde manier in te zetten, met oog ook voor je eigen gezin of situatie.

Als je via Present voor een periode (aspecten van) je eigen thuissituatie wilt delen met een (kind uit een) gezin waar zorgen zijn of waar een prettige gezinssfeer niet vanzelfsprekend is, noemen we je een Homie. Het gaat om ‘er zijn’ voor een kind uit een ander gezin, voor meerdere kinderen, of voor het hele gezin. Je bepaalt zelf wat je wilt delen en doen. Wij helpen je dat af te bakenen, zodat je dicht bij jezelf blijft.

Voorbeelden kunnen zijn: samen eten, af en toe een kop koffie, een kind met regelmaat opvangen, een kind ophalen van school of een huiswerkplek bieden aan een van de kinderen. Net wat bij jou of jullie past en wat de ander nodig heeft! De frequentie bepaal je zelf, afhankelijk van je bestaande dagritme en agenda.

Als gezin een ander gezin helpen? Dat kan! Word dan ook een Homie! Present begeleidt het contact een jaar lang. Je krijgt geen training vooraf, maar we rusten je op maat toe om datgene te kunnen betekenen wat bij jou en je wensen past. We werken nauw samen met hulpverleners, zodat je als gezin ‘present’ kunt blijven zonder je verantwoordelijk te hoeven voelen voor de zorgen in het andere gezin. We maken eerst uitgebreid kennis om een passende koppeling te kunnen maken en bieden begeleiding op maat in een match. Na een jaar wordt de begeleiding afgesloten en hopen we dat het contact tussen jullie en het andere gezin vanzelfsprekend is geworden. Mocht er geen (goede) klik zijn, dan wordt het traject uiteraard niet voortgezet..

Omschrijving activiteit
Homies Steungezin is een project van Stichting Present voor het op maat verbinden van gezinnen.

‘Iedereen een Homie’. Als we het maar vaak genoeg zeggen, wordt het vanzelfsprekend: iedereen kan een Homie zijn en iedereen kan een Homie gebruiken. Gezien worden, erkend worden in wie je bent, in wat je kunt en wat je droomt, dat wil toch iedereen? Dus dat gun je iedereen! Iedereen kan een Homie zijn: je hoeft geen professional of superouder te zijn om er voor een ander te kunnen zijn. Als je maar ruimte hebt in je hart en enige rust in je dagelijkse ritme. Niet iedere ouder is op elk moment in staat zijn of haar kind te ondersteunen in alle basisbehoeften. Maar niemand hoeft er alleen voor te staan. Er zijn meer ouders en kinderen om je heen!

Present verbindt gezinnen op effectieve wijze. Homies zijn volwassenen die zich met hun eigen (gezins)situatie verbinden aan een gezin waar kinderen opgroeien in een periode van zorg. Homies zijn ouders die optrekken met andere ouders en hun kind(eren) om aan de behoeften van die kind te kunnen voldoen. Daarmee verrijken ze ook hun eigen leven én dat van hun eigen kind(eren). Vaak gaat het om laagdrempelige ondersteuning, waarmee zwaardere ondersteuning van derden voorkomen kan worden.

Ja, ik zoek een maatje

Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul daarna het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om een maatje op maat te vinden.