Maatjesproject Jonge Mantelzorgers
Heeft iemand bij jou thuis een ziekte, een beperking, psychische problemen of een verslaving? Zorg je vaak voor je familielid? Je bent niet de enige.
Eén op de vier kinderen en jongeren groeit op met iemand die zorg nodig heeft. Voor veel kinderen en jongeren is dit de normaalste zaak van de wereld. Toch kan het ook ingewikkeld zijn. Jonge mantelzorgers hebben vaak veel taken en verantwoordelijkheden binnen hun gezin. Soms maken ze zich ook zorgen.
Als je dat wilt, kun je gekoppeld worden aan een maatje. Een maatje is een (jonge) vrijwilliger, die voor je klaar staat om luisterend oor te bieden of om samen iets gezelligs te ondernemen.
Als vrijwillig maatje kom je één keer per week of per twee weken langs om leuke activiteiten met het kind/de jongere te ondernemen. Dat kan bij het kind/de jongere thuis of buitenshuis zijn. Bijvoorbeeld samen naar de bioscoop, een spelletje doen, samen muziek maken, samen fietsen of zwemmen. Als maatje geef je exclusieve aandacht aan het kind/de jongere.
Wat we vragen:
- Je bent geduldig
- Je bent lief voor kinderen
- Je biedt een luisterend oor
- Je bent betrouwbaar
- Je bent ondernemend
- Je bent een jaar beschikbaar
Wat we bieden:
- Leuk en nuttig vrijwilligerswerk
- Ondersteuning en begeleiding door een (vrijwillige) coördinator
- Scholing
- Terugkom- en themabijeenkomsten
- Verzekering tegen schade en ongevallen.
De vrijwilligers van JMZ bieden jonge mantelzorgers een steuntje in de rug door middel van maatjescontact en leuke activiteiten. Het maatjescontact helpt de jonge mantelzorgers om hun zorgen te delen. De activiteiten bieden hun de kans om weer even kind te kunnen zijn. Tegelijkertijd ontmoeten zij op deze manier andere jonge mantelzorgers. Het gevoel van ‘ik ben niet de enige’ kan voor hen een grote steun zijn.