Taalcoach Sassenheim
Als taalcoach van het Taalhuis Bibliotheek Bollenstreek speel je een belangrijke rol in het leven van iemand met een taalbeperking. Dankzij jou kan een taalvrager (zowel anderstaligen als Nederlandstaligen) aan de slag met lezen, schrijven, spreken of omgaan met de computer. Dat vergroot zijn/haar sociale netwerk, biedt hem/haar de mogelijkheid echt met specifieke vaardigheden de diepte in te gaan en geeft hem/haar een kans vragen te stellen over de Nederlandse cultuur. Het versterkt zijn/haar zelfredzaamheid enorm. Studenten kunnen het vrijwilligerswerk soms opnemen als onderdeel van hun studie..
Wat kun je verwachten?
- Wekelijkse taalontmoetingen met een taalvrager bij jou in de buurt
- Ondersteuning van de taalpuntcoördinator van de bibliotheek. De coördinator zorgt voor de koppeling tussen jou en de laaggeletterde en kan je meer vertellen over taalmateriaal, antwoord geven op vragen, etc.
- Professionaliseringstrainingen van de taalconsulent van de bibliotheek
Wie ben jij? Jij hebt:
- Geduld, een taal leren gaat stapje voor stapje
- Interesse in andere mensen met eventueel andere culturen
- Enthousiasme om anderen te motiveren de taal te leren
Wat levert het jou op?
- Een mooi nieuw en kleurrijk taalcontact
- Uitjes en intervisiebijeenkomsten met andere taalcoaches en taalvragers
- Bijzondere gesprekken en ervaringen
- Je kunt professionaliseringstrainingen volgen
Tijdsindicatie
Taalcoaching neemt 1 tot 1,5 uur per week in beslag en is flexibel in te plannen. De duur van het taalcontact is een half jaar.
Bibliotheek Bollenstreek is actief met het project Taalcoach. In dit project worden vrijwilligers van de bibliotheek als taalmaatje gekoppeld aan anderstaligen ter bevordering van de Nederlandse taal en kennismaking met de Nederlandse cultuur.