Wilt u een Maatje worden?
De vrijwilliger gaat in principe één keer per week of eens in de twee weken minimaal twee uur bij de bewoner op bezoek
Biedt de cliënt een luisterend oor en geeft de klant de gelegenheid over zijn/haar problemen te praten; de steun bestaat uit het bieden van een klankbord, meedenken en het steunen van de bewoner bij het doorbreken van het isolement.
Geeft ondersteuning op vriendschappelijke basis, vanuit het humanistische gedachtegoed waarbij respect voor de ander en gelijkwaardigheid centraal staan.
Werkt binnen het Laurens beleid met inzet van zijn/haar persoonlijke kwaliteiten met de bewoner.
Houdt bij de bewoner zijn/haar eigen geloof of levensovertuiging op de achtergrond.
Krijgt voor zijn/haar diensten geen vergoeding
Kan gemaakte onkosten ten behoeve van het vrijwilligerswerk declareren bij Laurens (bijv. reiskosten). De vrijwilliger ontvangt declaratieformulieren en een instructie.
Wij bieden:
Naast een samenwerkingsovereenkomst, waarin rechten en plichten, bevoegdheden, en werktijden zijn opgenomen o.a.
reiskostenvergoeding
ongevallen- en WA verzekering
kennismakingsgesprek- en inwerkperiode
Indien gewenst of noodzakelijk scholing
Kerstpakket, attenties bij verjaardag en jubileum
Een “Maatjescontact”wordt vaak aangegaan voor een bepaalde periode met als belangrijk uitgangspunt dat beide partijen plezier hebben en samen ontspannende, alledaagse activiteiten ondernemen. Centraal doel is het doorbreken van het sociaal isolement.
Een vrijwilliger moet belangstelling hebben om met mensen te werken. Hij/zij moet in staat zijn zich in andermans problemen in te leven, maar ook om die problemen weer van zich af te zetten. Essentieel is dat de vrijwilliger kan luisteren. Hij/zij is in staat de klant te laten vertellen over de eigen situatie, slaagt erin concreet inzicht in die situatie te krijgen en is in staat zijn signalen te herkennen voor het geval er meer aan de hand is dan men zelf aankan.
Daarnaast is enige levenservaring belangrijk. De vrijwilliger kan goed luisteren en zich inleven in een ander. De vrijwilliger is geen solist, hij/zij is bereid in een groep met medevrijwilligers ervaringen te delen en van elkaar te leren..
Het doel is om het isolement en de eenzaamheid van deze ouderen te verminderen.