Tijdens het spel 30 Seconds is ze bloedfanatiek!

Het verhaal van Amanda & Juliëth

De 20-jarige Amanda heeft een conversiestoornis. Dat is een stoornis waarbij het lichaam psychische klachten omzet in lichamelijke klachten, zoals spierzwaktes en moeite met praten. Hierdoor is ze vorig jaar deels verlamd geweest aan haar armen en benen. Ze moest stoppen met school en haar relatie liep stuk. Amanda kwam in een isolement terecht en ging op zoek naar een maatje.

Sinds een halfjaar is dat de 18-jarige Juliëth. Zij zocht nog iets om te doen op vrijdagmiddag. Nadat ze zich had aangemeld als vrijwilliger, werd ze gekoppeld aan Amanda. De twee spelen het liefste ’30 Seconds’, een spel waarbij je aan de hand van steekwoorden moet raden over wie of wat het gaat. Ze zijn bloedfanatiek. “Al ben ik er niet zo goed in, maar Juliëth wel. En ik kan niet goed tegen mijn verlies”, lacht Amanda.

Om er wat meer op uit te gaan, kreeg Amanda een hond van haar ouders: Balou. Die laat ze nu iedere vrijdag samen met Juliëth uit. Toen de meiden elkaar voor het eerst zagen, waren ze vooral bezig met een activiteit, zoals knutselen of spelletjes. Maar naarmate ze elkaar vaker zagen, raakten ze steeds meer aan de praat en vloog de tijd om.

“Ik zie het echt als op bezoek gaan bij een vriendin, niet als iets wat ik doe als vrijwilliger”, zegt Juliëth. “We leren elkaar steeds beter kennen en delen meer met elkaar. Ik vind het heel leuk om te doen, vooral omdat Amanda het zo gezellig vindt, maar zelf haal ik er ook echt energie uit.”

“Voordat ik Juliëth had, had ik geen weekopvulling”, vertelt Amanda. “De dagen duurden ontzettend lang en de week leek eindeloos. Nu weet ik dat ze iedere vrijdag komt. Ik kijk er dan helemaal naar uit en de dag vliegt om. Eerst was het wat onwennig, maar nu zijn we gewoon lekker onszelf en vertellen we elkaar veel.”

Voor Amanda is het belangrijk onder de mensen te blijven, daar helpt Juliëth bij: “Ik kan ontzettend slecht alleen zijn en ik had de behoefte om met jongeren te communiceren. Ik heb wel m’n moeder, maar daarmee praat je toch over andere dingen.”